Sonel Publishing
20200107_125739מייל 11

על האהבה

מכות חדשות ניחתות על צרפת. לוחמי הפנסיה הודיעו שהם שוקלים להטיל סגר על בתי הזיקוק, בשלב ראשון לארבע יממות ואחר כך נראה. המשמעות; כל תחנות הדלק תושבתנה בהדרגה. ראש הממשלה כבר הודיע שזו פעולה לא חוקית, ובמקרה הצורך תופעל המשטרה. מכה קשה עוד יותר באה מכיוון היין דווקא. בהונגריה יוצר יין, במהדורה מצומצמת, שעלותו ארבעים אלף יורו לבקבוק. אין יין צרפתי מודרני במחיר הזה. נורא.

כל אלה לא משתווים כנראה בחשיבותם לאהבה, שיש הגורסים שאותה גם מיים רבים לא יוכלו לכבות. אני שותף לחיים נחמן ביאליק, השואל לתומו: אומרים יש אהבה בעולם, מה זאת אהבה? גם אני, לצערי,  לא חוויתי רגש שכזה ולא זכור לי כי הופנה אי פעם כלפי. לאה נאור ואיתה להקת פיקוד צפון סבורים שמדובר בפרח, או אולי בשדה קוצים, או אפילו רוח, ירח או גל בים, אך גם הם תוהים לבסוף  שמא בכלל איננה או אולי היא אגדה.  ל  Piaf יש המנון לאהבה, Adamo טוען שהאהבה אבודה ו Brel  שר על אהבה מתה. דוגמאות אלה הן כמובן זוטי דברים. מאז היות האדם נוצרו אלפי שירים, ספרים, ציורים, מחזות ושיר השירים בראשם, המעלים את האהבה על ראש מעייניהם, דבר המחזק את הספק בדבר קיומה. גם על אלוהים נכתב הרבה והתוצאה דומה.

ומדוע נזקקתי פתאום לנושא? במוזיאון Palais de la Decouverte   , ארמון התגליות, ניסו לפענח את התעלומה.

המוזיאון שוכן בבניין יפהפה, למעשה אגף של ה Grand Palais , ומשנת 1937 משמש מרכז תצוגה ולימוד מדעים עם חדרי לימוד, מעבדות, תערוכות קבע ותערוכות מתחלפות. כיתות לימוד מכל הגילים מבקרות בו ונהנות מפעילות  פרונטלית ואינטראקטיבית, ורבים גם התיירים וסתם פריסאים המעשירים כאן את ידיעותיהם בתחומים טכנולוגיים שונים.

והנה, המרכז הטכנולוגי הזה החליט לקיים תערוכה ושמה De L’Amour , דהיינו: על האהבה. קשה לדמיין את הטכניון או את מחלקת ההנדסה של עיריית אשדוד מקיימים משהו דומה, אבל הרי אנחנו בפריס.

במפתיע, הביקור היה מעניין ביותר.

התערוכה ערוכה היטב ומאירת עיניים. בניגוד לרתיעה הצרפתית משימוש בשפות אחרות, גם במוזיאונים רבים, כאן הכל מוסבר בצרפתית, אנגלית, ספרדית ואף בכתב ברייל.

על הקירות רשומים שירים, ציטוטים וכתבים של גדולי הפילוסופים, המשוררים, הסופרים ואף אנשים מהרחוב ( בדגש על צרפתים, אך לא רק) ומוצגים ציורים מכל התקופות  ומכל האסכולות..

התערוכה כוללת ספרייה זוטא ובה ספרי שירה, רומנים והגות שעניינם אהבה. לרשות המבקרים משחקים באמצעותם יוכלו לבחון את רגשותיו של בן הזוג, חדרים בהם מוקרנים סרטונים בנושא, קירות לציור גרפיטי על ידי המבקרים והכל כדי להסביר במה המדובר. פילוסופים, פסיכולוגים, סוציולוגים,  מדענים חוקרי מוח ואנשי רוח תרמו כדי לברר מה התהליך המוחי, הפיסיולוגי והחברתי ביצירת התקשרות, בתחושת חיבה וחברות, באמפטיה, בתשוקה, במיניות, ברצון לשתף וברצון להגן, באהבה למשפחה ולילדים, באהבה הטרוסקסואלית והומוסקסואלית, אבל גם בפחד לאהוב, בנטישה ובפרידה, בכפייה ובאונס. מימצאיהם מוצגים בצורה בהירה ומובנת.

כראוי למוסד טכנולוגי, מקום נרחב מוקדש לאמצעים המודרניים לקשר בין אישי; המחשב, הסמארטפון והרשתות החברתיות. הידעתם שפחות מעשרה אחוזים מזוגות גבר-אשה נפגשו באתרי הכרויות, ואילו אצל זוגות של גבר-גבר או אשה-אשה עולה האחוז לשלושים אחוזים כמעט?

מאמץ החבירה של האמנות והמדע לפיענוח התעלומה של העניין החמקמק הזה הקרוי אהבה אכן מרשים, אך גם האוצרים מודים שעדיין רב הנסתר. ולורד ביירון אמר: אם תספור את הימים המאושרים שהיו לך, תדע שחיית לשווא. את זה לא ציטטו בתערוכה.

אחרי כל זה, אני בשלי. לא נחשפתי לאהבה.

מהמוזיאון, תחת הרושם הקשה  שאולי משהו לקוי דווקא אצלי, פסעתי ב Ave. Matignon בה שוכן בית המכירות Christie’s כמו גם גלריות רבות ובתי אופנה יוקרתיים. פניתי ימינה ל Rue du Faubourg st. Honoré , רחוב האופנה העילית, אם לא למעלה מזה, הליכה שכולה יוקרה. משם שברתי שוב ימינה לרחוב Royale עד כיכר Madeleine וממנה דרך Ave. de Madeleine שמחליפה את שמה בהמשך ל Ave. des Capucins עד לאופרה. ככרות יפות, רחובות יפים, בתים יפים, גלריות, חנויות אופנה, תכשיטים ושעונים, בנקים, תיאטראות (כולל אולם אולימפיה הוותיק) ומסעדות בכל הרמות. הכל טוב. זו פריס.

למנוחה דילגתי הפעם על Café de la Paix וישבתי למשקה ולהרהורים באטריום המרהיב של Grand Hotel Paris הצמוד אליו.

בערב Jam de Jazz  במרתף ב Rivoli .

שתפו פוסט זה:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *