Sonel Publishing
800px-המון_אנשים-5105

LA FOULE ההמון‏‏

שוב בחירות. זו דמוקרטיה. בדמוקרטיה השליט הוא ההמון אך ההיסטוריה מראה כי ההמון נתון למניפולציות לא פחות מן היחיד.

EDITH PIAF שרה (ובעקבותיה עוד כמאה מבצעים)  על ההמון, LA FOULE. העיר נחנקת תחת השמש, הצעקות, הצחוק הרם מכל עבר. היא אבודה בהמון, ולפתע המערבולת זורקת אותה לזרועותיו. גל האנשים יוצק את גופם לאחד, והם שיכורי אהבה ואושר. אך לפתע ההמון מרחיק אותם זה מזו, היא נלחמת וקולה אינו נשמע בינות לצחוקם של האחרים. היא זועקת מכאב ומזעם בוכה על שאיבדה, ומקללת את ההמון שהעניק לה אושר כה קצר שלעולם לא יחזור. אנחנו חסרי אונים בקרב ההמון העושה בנו כבשלו וקובע את גורלנו.

גם בנימין זאב הרצל כותב על ההמון בסיפורו "המהומה באמלפי". ההמון בלתי צפוי, יותר מן היחיד, בשל מגוון תכונותיו והסתירה ביניהן. בעת ובעונה אחת הוא חומל ואכזר, נבון ועם הארץ, אוהב סיכון ופחדן, צוחק אך משולל הומור, אמפטי אך נהנה מרשע, ובשל כל אלה לא ניתן להבין לאן יוביל. המספר מתערב שיוכל לעורר המון מתפרע  וליצור מהומה על ידי הטלת מטבעות ברחוב גם אם הן בערך נמוך, ואכן המון חסר מעצורים ממלא את כיכר העיר בניסיון לזכות בסכומים זעומים. לא קשה להבעיר את ההמון. והמסקנה; כיכר העיר היא עולמנו והמהומה הכעורה היא החיים.

MARCEL PROUST, בכרך החמישי LA PRISONNIERE שבעקבות הזמן האבוד, אומר שההמון בימי חג ומועד הוא המקום בו יכול כל אחד להגיע לסיפוק תאוותו, כמו ארכיאולוג המגיע לסיפוקו בחפירות בהן נמצאו מטבעות נדירים.

ההיסטוריון RENE GIRARD אומר שזו אשליה לחשוב שאנו הולכים בעקבות לבנו ותשוקותינו. לבד מן הצורך לסיפוק צרכינו הבסיסיים אין לנו מאוויים משלנו. אנו רוצים מה שאנחנו סבורים שההמון רוצה, כמו כלב המעוניין בעצם רק אם כלב אחר חושק בה.

הביטוי חכמת ההמונים או "קול המון כקול שדי" בצורותיו השונות מופיע כבר אצל אריסטו במאה הרביעית לפני הספירה. ARISTO כותב על חוכמת ההמונים העדיפה על זו של היחיד. גם CENECA סבור כי קולו של העם מחייב. שמונה מאות שנה אחריו טוען  ALCUIN  את ההיפך. לדעתו ההמון מטורף ואין ללכת בעקבותיו.  ביהדות מחייבים את קול ההמון ומנהג שפשט בציבור הופך להלכה. הרמב"ם אומר כי התלמוד מחייב כיוון שכל ישראל הסכימו עליו.  בספר דניאל מופיע הביטוי "קול דבריו כקול ההמון". אחת מתרי"ג המצוות היא "אחרי רבים להטות" שמקורה בספר שמות. הפרשנויות לגביה מגוונות, אך נראה שהכוונה שיש ללכת בדעת הרוב, אלא אם כן זו דעה רעה. לא ברור איך ומתי נחליט על כך.

SERGE LAMA שר CELA M'ENNUIE TOUS CES CORTEGES, כל התהלוכות האלה עולות לי על העצבים. ההמון זקוק לשלג בראש השנה, לפעמונים בפסחא, לתופים במלחמה, למסיכות בקרנבל ולסיפורי אגדה יותר משהוא זקוק ללחם ולמים. ההמון הוא חיית טרף ואני פוחד ממנו יותר מאשר מהצבוע…

ונסיים עם אילון מאסק. מאסק השיב לפעילות את חשבון הטוויטר של דונלד טראמפ, כמעט שנתיים אחרי שהרשת החברתית חסמה אותו לצמיתות כיוון שהשתמש בפלטפורמה על מנת להצית את ניסיון ההפיכה בגבעת הקפיטול ב-6 בינואר 2021. החשבון הוחזר אחרי שסקר טוויטר שערך מאסק בשאלה האם להחזיר את טראמפ או לא, ובו השתתפו 15 מיליון מצביעים, הסתיים כש-51.8 מהמשיבים ענו בחיוב.   העם אמר את דברו, טראמפ יחזור,כתב מאסק אף שסקרי טוויטר אינם מייצגים ונתונים למניפולציות.  הוא הוסיף בלטינית: "Vox Populi, Vox Dei" – קול האנשים הוא קול האלוהים.

 

שתפו פוסט זה:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *